Jaarrekening 2018

Grondbeleid

Wijze waarop gemeente het grondbeleid uitvoert

Bouwgrond in exploitatie (BIE)
Bij de BIE zijn de gronden in eigendom van de gemeente. De raad heeft een exploitatiebegroting vastgesteld. Voor de kostentoerekening aan de BIE moet worden aangesloten bij de kostensoortenlijst van de Wet en Besluit Ruimtelijke Ordening (Wro en Bro). Dit betekent een limitering van de toegestane kosten. Verder is er een beperking aan de toerekening van de
rente.

In het verleden heeft de gemeente een vrij actief grondbeleid gevoerd. Dit houdt in dat de gemeente de grond koopt, het bouw- en woonrijp maakt en verkoopt. Deze actieve benadering resulteert in de nog lopende (zie tabel) en in voorbereiding zijnde gemeentelijke grondexploitatie ( Tuindersweijde in Obdam).

Op dit moment hanteert de gemeente geen actieve grondaankoopstrategie. Wel kan het zijn dat grond vrijkomt voor ontwikkeling dat al eigendom van de gemeente is, of dat grondaankoop
plaatsvindt als de markt een gewenste ontwikkeling niet kan of wil oppakken.

Faciliterend grondbeleid
Faciliterend grondbeleid houdt in dat de gemeente zelf geen grond in eigendom heeft en dus zelf geen grondexploitaties voert, maar dit overlaat aan private ontwikkelaars. De gemeente faciliteert de grondexploitatie door te investeren in plankosten, zoals een bestemmingsplan, het treffen van voorzieningen in de openbare ruimte en/of de aanleg van nutsvoorzieningen. Deze kosten verhaalt de gemeente dan op betrokkene. Het verhaal van de kosten is wettelijk verplicht. Partijen sluiten hiervoor bij voorkeur een – vrijwillige - anterieure overeenkomst waarin wordt vastgelegd hoe de verrekening plaatsvindt en welke kosten aan de gemeente worden vergoed. Wordt vooraf geen overeenstemming bereikt? Dan baseert de gemeente de kostenverrekening op een exploitatieplan.
Vervolgens verhaalt de gemeente de kosten via de omgevingsvergunning of alsnog via een (posterieure) overeenkomst. In de gemeente loopt momenteel het project Polderweijde en is het woningbouwplan Spierland in voorbereiding. Daarnaast zijn er vaak (kleinschalige) bouwplannen van derden waarin de gemeente faciliterend optreedt.

Overige gronden
Naast de in exploitatie genomen gronden heeft de gemeente gronden in eigendom die (nog) niet voor exploitatie in aanmerking komen, de niet in exploitatie genomen gronden (NIEGG). Deze gronden worden opgenomen op de balans onder de materiële vaste activa en gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs. Er geldt een overgangstermijn tot 31 december 2019. Op basis daarvan behouden de gronden voor de ontwikkeling van Tuindersweijde hun huidige boekwaarde.

Actualisatie
Op grond van het Besluit Begroting en Verantwoording(BBV) zijn we verplicht jaarlijks de lopende BIE’s te actualiseren. Hieronder staan de geactualiseerde exploitaties.

ga terug